Wereldjongerendagen 2016 en Auschwitz

De Wereldjongerendagen (WJD) is het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen samen om het katholieke geloof te vieren. WJD betekent dan ook: nieuwe vrienden ontmoeten, afzien, eucharistie vieren, multiculti-socializen, ofwel: een indrukwekkende ervaring om nooit te vergeten! De Poolse stad Krakow is gastheer in juli 2016.

Een van de onderdelen is een bezoek aan het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz vlakbij Krakow. Dat zal voor velen een indringende beleving zijn. De Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom is het expertisecentrum in Nederland voor de relatie tussen katholieken en joden.

Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit diverse onderdelen en subkampen.

Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast. De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Miljoenen mensen, merendeels Joden maar ook personen die tot andere etnische minderheden behoorden, evenals politieke gevangenen, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen.

Op deze pagina staan links naar informatie en naar filmpjes met algemene informatie over wat je in Auschwitz zult zien. Op deze manier kun je je voorbereiden op je bezoek.

Website Auschwitz – Birkenau – Museum & Memorial
Dit is de officiële website van het museum. Hier is veel informatie te vinden als voorbereiding op je bezoek. De subpagina ‘Geschiedenis en heden’ bevat een boekje (30 pagina’s in het Nederlands) met een beknopte geschiedenis van het kamp alsmede een overzicht van de hedendaagse tentoonstellingen in het kamp.

Geschiedenis van het antisemitisme, nazisme en tweede wereld in Nederland en Europa
In korte artikelen kun je de geschiedenis van het antisemitisme en het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog lezen. Ook de reactie vanuit de Rooms-katholieke kerk in Nederland staat beschreven.

  1. Europees antisemitisme in de eerste helft van de 20e eeuw
  2. Het Nationaalsocialisme aan de macht
  3. De Rooms-katholieke Kerk en de Joden vóór 1945
  4. Pools antisemitisme
  5. Jodenvervolging in Nederland
  6. De vernietigingskampen
  7. Auschwitz
  8. De Nederlandse mythe
  9. De Rooms-katholieke Kerk en de Joden na 1945

Films en documentaires
Op het internet zijn vele documentaires en films te vinden over Auschwitz. Een selectie: