Weekend Leren en Vieren (11 en 12 maart 2016)

Een weekend waarin Joden en christenen elkaar ontmoeten en bij elkaar te gast zijn in het vieren van de sjabbat en de vespers die de zondag inluiden. Dit jaar (voor de 32e keer sinds 1981) willen wij spreken over de verbindende thema’s tussen het christelijke Pasen en het Joodse Pesach spreken. De lezingen worden gegeven door Joodse en christelijke inleiders. Voor kinderen is er op zaterdag een apart programma.

Plaats: Conferentieoord Mennorode; aanvang: vrijdagavond/erev sjabbat met diner, circa 18.00 uur. Aankomst daarom liefst om 17.00 uur.
Deelname: Prijs <incl. overnachting en vier maaltijden> voor één persoon 145 euro, voor kinderen en studenten 75 euro, voor daggasten 55 euro. Kosher eten mogelijk, gelieve dit wel door te geven. Verder is er alleen vegetarisch eten.

Opgave via: Coen Constandse, coenconstandse@hotmail.com, of Petra van Schelven- van de Wetering, renevandewetering@planet.nl.

Over het thema  פסח Pasen
Jezus’ laatste avondmaal en zijn dood aan het kruis zijn in de apostolische geschriften en de vroege kerk nauw verbonden met het Joodse Pesach en het verhaal van de uittocht. Maar ook andere Bijbelse en Joodse concepten spelen daarbij een rol (zoals bijvoorbeeld het verbond, het offer en de tempeldienst). In de christelijke traditie heeft verzoening een belangrijke plaats gekregen rondom Pasen, met name op ‘Goede Vrijdag’. Veel traditionele christelijke beleving van Goede Vrijdag en Pasen draait om ‘verzoening van schuld’ en ‘vergeving van zonden’, noties die in het Jodendom met Jom Kippoer/Grote Verzoendag verbonden zijn. Wij zullen ons tijdens het weekeind bezighouden met de vraag of het Paasfeest die beide thema’s zinvol en met draagkracht verbindt of dat ze toch beter gescheiden kunnen worden.

Enkele vragen die daarbij een rol zullen spelen zijn:
– Als Pesach/Pasen het Feest van bevrijding is, waar heeft die bevrijding dan betrekking op? Hoe ervaren Joden en christenen dat concreet?
– Welke rituelen zijn er tijdens de voorbereiding en het feest zelf en in welke zin symboliseren die de bevrijding?
– In welke zin heeft het christelijk Paasfeest voortgebouwd op het Joodse Pesach; wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
– Hoe beleven en omschrijven we de kern van het feest en verschillende aspecten ervan: bevrijding(religieus, sociaal, politiek), genade, rechtvaardiging; hoop (individueel en collectief).

Inleiders: dr. Gerard Rouwhorst, Avraham Rosenberg, dr. Erik Borgman. Daarnaast: lernen met dr. Leo Mock, vormgeving sjabbatmorgen door rabbijn Tzvi Marx en Micha van Dijk, kinderinbreng o.l.v. Saraï Mock, christelijke viering o.l.v. Jacqueline van der Lee.

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *