Tentoonstellingen over Heilige Boeken in Utrecht en Amsterdam

Dit najaar zijn er twee bijzondere tentoonstellingen over heilige boeken. In Museum Catharijneconvent loopt dit najaar de tentoonstelling ‘Heilige Schrift’. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is ‘De glorie van het joodse boek’ te bewonderen.

Museum Catharijneconvent – Utrecht
Dit najaar is in Museum Catharijneconvent in Utrecht een tentoonstelling te zien onder de titel “Heilig Schrift”. De expositie gaat vanaf 7 oktober van start en loopt tot 8 januari 2017. In deze tentoonstelling en worden de Tanach, Bijbel en Koran samen gepresenteerd. Deze boeken spelen een hoofdrol in de drie monotheïstische wereldreligies. Behalve de verschillen vallen vooral de vele overeenkomen op in schoonheid, gebruik en verering. Dit alles wordt getoond vanuit een kunsthistorische invalshoek. Te zien zijn prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken. Er worden veel lezingen en activiteiten georganiseerd. De interviews laten zien dat de heilige boeken nog altijd inspireren en fascineren. 

Joods Historisch Museum – Amsterdam
“De glorie van het joodse boek” is de titel van de expositie in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De aanleiding is het 400-jarig bestaan van de oudste nog actieve joodse bibliotheek ter wereld ‘Ets Haim’ (Levensboom). Die bevindt zich in Amsterdam. Er zijn enkele mooie middeleeuwse manuscripten uit het Vaticaan te zien (een van de belangrijkste verzamelingen Hebreeuwse handschriften). Bijzonder is ook de tekst van Maimonides uit 1282 uit eigen collectie, waarop te zien is hoe een censor te werk is gegaan door enkele regels onleesbaar te maken. Te zien is ook een exemplaar van de Jeruzalemse Talmoed, het belangrijkste Hebreeuwse boek in Nederlands bezit (Leiden). Er is een kinderevenement “Van beest tot boek’, waarin kinderen ontdekken hoe je perkament maakt.

De tentoonstelling in Amsterdam beperkt zich tot het ‘joodse’ boek en is om die reden alleen al bescheidener van omvang. Het gaat hier uitsluitend om de handschriften. Een unieke kans voor liefhebbers van het boek om oog te komen met beroemde manuscripten, een ‘must’ voor bibliofielen. In Utrecht gaat om de heilige boeken en hierbij komen ook andere ambachten aan de orde, die de betekenis en bijzondere functie in hun liturgische context laten zien. Interessant is bij beide exposities de invloed van de verschillende culturen op de kalligrafie van de teksten, decoraties en miniaturen en de boekbanden.

Amsterdam, 19 september t/m 8 januari 2017
Utrecht, 7 oktober t/m 8 januari 2017

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *