Tentoonstelling en instapwandelingen Philip Mechanicus – Joods Historisch Museum (24 mei t/m 27 oktober 2013)

Het eerste grote retrospectief van het werk van de Amsterdamse fotograaf en publicist Philip Mechanicus (1936-2005) is nu in het Joods Historisch Museum te zien.

Mechanicus werd vooral bekend door zijn opvallend sobere, maar indringende, zwart-wit portretten van schrijvers, dichters en kunstenaars, die vanaf de jaren zestig veelvuldig werden gepubliceerd in kranten, tijdschriften en boeken. Daarnaast bouwde hij een reputatie op als publicist, met als voornaamste onderwerpen de fotografie en gastronomie.

In deze expositie wordt niet alleen aandacht besteed aan de portretkunst van Mechanicus, maar wordt vooral de verrassend grote veelzijdigheid van zijn fotografie naar voren gebracht. Belangrijk onderdeel zijn ook de foto’s die hij in de jaren vijftig en zestig maakte in de buurt van zijn jeugd rond het Waterlooplein. In dit werk is te zien dat Mechanicus oog had voor de weemoed van de verlaten straten, maar ook voor het plezier van de straatkinderen, die in de puinhopen van de kaalgeslagen buurt een ideaal speelterrein vonden. Pas jaren later, in de jaren tachtig en negentig, maakte Mechanicus een aantal van deze straatfoto’s openbaar en nog steeds is een groot deel ervan nog nooit getoond of gepubliceerd. De expositie zal veel van deze onbekende foto’s bevatten.

Deze tentoontoonstelling loopt van 24 mei t/m 27 oktober 2013 in het Joods Historisch Museum, Amsterdam. In het kader van deze tentoonstelling worden buitenwandelingen georganiseerd op en rond het Waterlooplein. De wandelingen starten om 13.30 uur bij het Joods Historisch Museum. Kosten € 5. Aanmelding kan via evenementen@jhm.nl.

De wandelingen vinden plaats op zondag 7, 14, 21 en 28 juli. En op 4, 11, 18 en 25 augustus 2013. Voor meer informatie, zie Joods Historisch Museum.

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin