Op ‘Summerschool’ met Paulus

Wie op zoek is naar joodse achtergronden bij de lezingen van de zondag kan daarvoor sinds enige tijd terecht op de site: http://www.joods-christelijke-dialoog.nl. Een groot aantal rabbijnen, predikanten, professoren, lectoren en anderen zorgt voor deskundig commentaar. Uitgangspunt voor deze site is het Oecumenisch leesrooster dat binnen de Protestantse Kerk in Nederland wordt gebruikt. Soms komt het rooster overeen met het Missale Romanum. Dat is het geval in de komende zomermaanden.

Een groot deel van de zomer wordt gedurende dit A-jaar volgens het leesrooster gelezen uit de brief van Paulus aan de Romeinen. Het is de langste brief en wordt in de Reformatie wel eens beschouwd als een samenvatting van zijn theologie. Paulus’ brieven zijn in elk geval van belang omdat ze de oudste teksten geven over Jezus.

Vanaf de 12e zondag door het jaar (25 juni) tot en met 24e zondag (17 september) zorgt niemand minder dan professor Peter Tomson voor toelichtingen. Deze heeft veel geschreven over de relaties tussen het vroege christendom en het vroege jodendom. Om de vele perikopen van een kader te voorzien, schreef hij tevens een inleidend artikel: http://www.joods-christelijke-dialoog.nl/images/artikelen/Tomson-Inleiding-Romeinen.pdf

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *