Online Joods Monument wint toonaangevende European Design Award

Het online Joods Monument van het Joods Cultureel Kwartier heeft de prestigieuze European Design Award gewonnen. Tijdens de prijsuitreiking afgelopen zaterdag in Portugal werd de vernieuwde herdenkingssite voor joodse Holocaustslachtoffers bekroond met de prijs voor ‘Best Design’ in de categorie ‘Information Site’. Een internationale jury prijst het persoonlijke en tegelijk functionele design van de site. ‘Dit is internationale waardering voor de manier waarop we deze ontzagwekkende geschiedenis hebben weten te vertalen in een digitale omgeving. Daarnaast is het een erkenning van onze strategie om design en gebruikersbeleving centraal te stellen in al onze projecten.’ Casper Glorius, creative director van Driebit, het ontwerpbureau van de site.

Joodsmonument.nl
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 joden die in Nederland werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Initiatiefnemer was emeritus hoogleraar Isaac Lipschits (1930-2008). In 2005 ging een eerste versie van het monument online, met 7.000 door Lipschits geschreven biografieën. Sinds het Joods Monument door het Joods Cultureel Kwartier wordt beheerd, zijn in de loop der jaren tienduizenden aanvullingen gedaan, door het publiek en door een redactie van vrijwilligers en medewerkers van het Joods Cultureel Kwartier. Het aanvullen van de informatie draagt er toe bij dat de mannen, vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord niet vergeten worden.

Driebit
De site werd in samenwerking met Internetbureau Driebit in 2016 vernieuwd. De site heefteen nieuwe vormgeving en de gebruikskwaliteit is geoptimaliseerd. Op de homepage krijgt de bezoeker een indrukwekkend overzicht van alle joodse slachtoffers van de Holocaust in Nederland, in beeld gebracht in een interactieve infographic van pixels. Elke pixel vertegenwoordigt één slachtoffer. Door in en uit te zoomen op de pixels wordt de dimensie van het aantal slachtoffers duidelijk. Zie Introductievideo Joods Monument.

Over de prijs
De European Design Awards worden sinds 2006 jaarlijks toegekend aan de beste communicatieontwerpen van Europa. Alle mogelijke disciplines doen mee: van brand design tot corporate design, van boeken tot tijdschriften, van illustratie tot animatie en van webdesign tot verpakkingsontwerp. De prijs is een samenwerking tussen Europese designmagazines. Daarnaast doen er negen online designblogs mee en komt er in september een ‘winners catalogue’ uit. Hiermee worden het werk en de winnaars internationaal onder de aandacht gebracht. De jury bestaat uit uitgevers, journalisten, redacteuren en academici.

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *