Ojec-conferentie ‘Gedenken, vergeven en verzoenen’ – 3 juni 2013 in Deventer

Op maandag 3 juni a.s. organiseert OJEC de conferentie in Deventer:

GEDENKEN, VERGEVEN EN VERZOENEN op 4 en 5 mei

Op 4 mei staat het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland centraal. In Vorden vindt men het tijd geworden om ook aan de omgekomen Duitse militairen te denken en daarom op 4 mei ook langs een Duits collectief graf te lopen. In het Brabantse Geffen werd de wens geuit op een te vernieuwen monument niet alleen de namen van de vermoorde Joodse slachtoffers te vermelden maar eveneens de namen van omgekomen Duitse militairen. Op beide initiatieven is veel kritiek geleverd, want de dodenherdenking op 4 mei verdraagt het niet “daders en slachtoffers te verenigen”. Anderen menen dat na bijna zeventig jaar de tijd gekomen is om te werken aan “vergeving en verzoening”. Beide meningen staan tegenover elkaar en een gesprek van hart-tot-hart is er (nog) niet.

Het OJEC pleit voor een respectvolle dialoog tussen hen die willen gedenken en hen die (ook) willen verzoenen. Welke betekenis hebben die begrippen bij Joden en bij niet-Joden? Hoe gaan we om met het herdenken van het verleden, met welk ritueel gedenken wij, hoe kijken wij naar onze vijanden? Met o.a. deze vragen als inzet wil het OJEC een waardig gesprek organiseren op 3 juni a.s. over Gedenken, vergeven en verzoenen. U bent daarvoor van harte uitgenodigd!

Het gesprek zal worden ingeleid door rabbijn mr. drs. Raphaël Evers, verbonden aan het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en rector van het Nederlands Israëlitisch Seminarium tezamen met drs. Jan Post Hospers, predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, werkzaam bij het Landelijk Dienstencentrum PKN en actief betrokken bij de Raad van Kerken o.a. als coördinator van het Caïro-overleg, een informeel overleg van Joden, Christenen en Moslims.

’s Middags is er een lern-moment o.l.v. drs. Leo Mock (historicus, uitgever en actief in volwassenonderwijs). Na afloop, om 16.00 uur, kan er (met gids) een wandeling door de Deventer oude stad worden gemaakt.

Programma
10.00 uur welkom
10.30 uur lezingen en discussie
13.00 uur lunch
14.00 uur lernen o.l.v. Leo Mock
15.00 uur algemeen gesprek
16.00-17.15 uur stadswandeling (facultatief)

Plaats: Etty Hillesum Centrum/oude synagoge, Roggestraat 3, 7411 EP Deventer, in het oude centrum, maximum 10 minuten vanaf het station (geen eigen parkeerplaatsen, wel parkeergarages in de buurt).

Kosten deelname conferentie (incl. lunch –kosher apart melden svp-):
€ 20,- voor vrienden en vriendinnen van OJEC; € 25,- voor andere belangstellenden;
€ 15,- voor studenten.

Aanmelden  via info@ojec.org, 06-53998400. Betaling deelnemersprijs vooraf op ING rek.nr. 52.89.250 t.n.v. Stichting OJEC te Enschede (= adres penningmeester) o.v.v. Conferentie 3 juni.

Deelname aan de ‘Joods-Christelijke’ wandeling door hartje Deventer o.l.v. een gids apart vantevoren opgeven, betaling van € 3,50 ter plekke.

Meer info: OJEC

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin