Hervormen, herlezen en hernieuwen 2

Onder dit thema vond van 2 tot 5 juli in het Duitse Bonn de jaarlijkse conferentie plaats van de Internationale Raad van Christenen en Joden (International Council of Christians and Jews, ICCJ). Het was de 70ste verjaardag van de Conferentie van Seelisberg (1947) en het thema was mede ingegeven door de 500ste verjaardag van de start van de Reformatie: Martin Luther en 500 jaren traditie en hervorming in het jodendom en het christendom.
Bij de opening werd de hoofdlezing uitgesproken door de Argentijnse rabbijn Abraham Skorka, die vriendschappelijke contacten onderhoudt met paus Franciscus. Hij zei dat hij zijn inspiratie haalt uit de geschriften van Martin Buber en rabbijnse bronnen en schilderde een levendig beeld van de relatie tussen traditie en verandering. Hij onderstreepte dat de God van de Bijbel een levende God is, zijn Woord is een levend woord, dat openstaat voor interpretatie en hernieuwing. Voor hem is de traditie de grondslag van alle creativiteit en vernieuwing, tussen beide zijn er spanningen, maar geen tegenstellingen. Joden en christenen zullen samen een nieuwe grammatica en een nieuwe woordenschat moeten ontwikkelen om tot een juiste uitdrukking van hun wederzijds begrip te komen.
Voor volledige impressie van deze dagen mogen we opnieuw verwijzen naar de persoonlijke dagboekaantekeningen van Eeuwout van der Linden:
ICCJ Bonn juli 2017-web

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *