Geloofsgesprek met oud-voorzitter van de KRI

Hein Jan van Ogtrop, de huidige plebaan van de Sint Bavo-kathedraal in Haarlem, heeft altijd grote interesse gehad voor het Jodendom. Zondag 28 mei sprak hij in het “geloofsgesprek” over de betekenis van de koepel van de kathedraal, die verwijst naar God die over ons waakt. Hij herinnert hierbij aan de rabbijnen die ons leren dat God alleen is als Hij geen ruimte heeft om met te mensen te communiceren. “God heeft ons ook nodig, Hij wil in ons wonen.”
Ook ter sprake komen de bijzondere ramen aan de noordzijde van de kerk. Deze zijn gemaakt door Jan Dibbets en verwijzen naar de symboliek van de ‘lijdende kerk’. Van deze “duistere kant” tegenover de kerk werden de Haarlemse joden in 1942 samengedreven en gedeporteerd. Het Haarlemse raam bevat de tekst van Genesis 1 vers 3: ‘God sprak: er geschiede licht.’ Zo wordt het goddelijke lichtproject in gang gezet als actie tegen alle duistere activiteiten die van sommige mensen zijn uitgegaan en nog uitgaan.
Van Ogtrop werkte lang samen Joseph Keet (oud voorzitter van de Katholieke Raad voor Israël) die hij in 1982 als pastoor opvolgde. Van 1994 tot 1998 was hij voorzitter van de Katholieke Raad voor Israël, die namens de Rooms-Katholieke kerk het gesprek met de Nederlandse Joodse gemeenschap voert. Van 2004 – 2007 voorzitter van het Overleg Joden en Christenen (OJEC).
Voor het hele gesprek: https://www.kro-ncrv.nl/geloofsgesprek/seizoenen/seizoen-2017/vanogtrop170528

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *