Column Gerard Rouwhorst – Religie en geweld

Verschillende mensen heb ik het al horen zeggen: ‘Ik kan het niet meer zien: al die berichten over religieus geweld op de televisie. Hoofden van mensen die worden afgehakt. Eeuwenoud cultureel erfgoed dat wordt vernield. En dat alles met een beroep op God, de bestrijding van afgoden of het beeldenverbod.’

Voor gelovige joden, moslims, christenen is dit alles nog extra pijnlijk. Het gebeurt vaak met een beroep op tradities en teksten die hun bijzonder dierbaar zijn, die zelfs heilig voor hen zijn. En een aanzienlijk deel van niet-religieus Nederland heeft de neiging om alle gelovigen maar op één hoop te gooien. ‘Religie is een bron van geweld’.

Gelovigen hebben misschien de neiging om zich louter defensief op te stellen en te zeggen: ‘Er wordt een vertekend beeld gegeven van onze tradities’. Of: ‘Het spreekt toch vanzelf dat wij daar niets mee te maken hebben’.

Deze reacties zijn begrijpelijk en vaak ook gerechtvaardigd, maar desondanks niet verstandig. Om te beginnen, is er weinig kennis in de samenleving over de grote religieuze tradities. Dat is iets waar je rekening mee moet houden. Als je vindt dat aan jouw traditie geen recht wordt gedaan, doe je er verstandig aan om dingen uit te leggen en misverstanden uit de weg te ruimen. Allerlei drastische wetten die in de bijbel staan worden noch in het Jodendom, noch in het christendom toepast: er worden geen overspelige vrouwen gestenigd en eeuwenoude kunstwerken – ook religieuze afbeeldingen – zijn in de Israëlische musea absoluut veilig.

Er is nog een andere reden waarom de genoemde reactie niet verstandig is. Religies kunnen worden gebruikt – en zijn vaak gebruikt – om geweld te legitimeren en ze kunnen nieuwe vormen van geweld en intolerantie oproepen. Dat kan en mag niet worden ontkend. Het vraagt om een voortgaande zelfbezinning, een confrontatie met de eigen schaduwzijden.

Gerard Rouwhorst
Voorzitter Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *