Column Gerard Rouwhorst – Profetisch kompas

Vijfentwintig jaar geleden leek een nieuw tijdperk te zijn aangebroken. Wat daarvoor volslagen onmogelijk leek, was gebeurd. De Berlijnse muur was gevallen en de vermolmde Oost-Europese regimes waren ingestort. Veel mensen verkeerden in een euforische, haast messiaanse stemming. De filosoof Francis Fukuyama meende zelfs dat het einde van de geschiedenis was aangebroken; de geschiedenis zou haar eindpunt hebben bereikt.

Inmiddels weten we wel beter. De geschiedenis is doorgegaan en gaat door. En hoe! De dreigingen waarmee Europa en de westerse wereld worden geconfronteerd, doen eerder apocalyptisch dan messiaans aan. Een groot deel van Arabische wereld is gedestabiliseerd of in wankel evenwicht. Aan de vluchtelingenstroom lijkt voorlopig geen einde te komen. In veel landen staan onvoorspelbare of dictatoriale politieke leiders aan het roer. In de rijke landen zijn er grote groepen ontevreden mensen die niet kunnen profiteren van economische groei en globalisering.

Hoe te reageren? Laten wij ons leiden door angst? Doen wij onze grenzen hermetisch op slot? In liturgische vieringen hoor ik regelmatig een ander geluid, waar ik soms niet goed raad mee weet. Het is afkomstig van Bijbelse profeten die een wat simpel klinkende boodschap hebben: laat je niet leiden door angst voor de Babylonische, Assyrische, Egyptische etc. grootmachten. Houd je aan de Tora. Houd humanitaire waarden in ere. Zorg voor een rechtvaardige verdeling van goederen. Kom op voor de armen en de zwakken in de samenleving. En dan zal het goed komen.

Wat moeten wij hier mee? Is het niet grenzeloos naïef en wereldvreemd? Die vraag zal bij menigeen opkomen? Maar, zo kun je je afvragen: zijn de meer populaire oplossingen die worden aangeprezen, dan echt effectiever?

Joden en christenen die willen leven vanuit de Bijbelse traditie, zullen het simpele geluid van de Bijbelse profeten niet zo maar kunnen wegwuiven. Ze kunnen dit kompas niet missen. Als ze de koers tenminste niet volledig kwijt willen raken.

GERARD ROUWHORST,
voorzitter Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *