Bijeenkomst over kerkelijke hulpverlening aan Syrische vluchtelingen

‘De situatie is heel moeilijk, maar ik kan er mee leven en mag ook nog mensen helpen om niet wanhopig te worden onder de situatie’. Indrukwekkende woorden van pater Frans van der Lugt sj vanuit de verwoeste oude stad van Homs. Mede dankzij de noodkreet van deze Nederlandse pater die al 50 jaar in Syrië woont, is de humanitaire hulp aan de bewoners van de stad wat verbeterd en konden burgers uit de stad geëvacueerd worden die al 20 maanden onder een blokkade ligt. Pater Van der Lugt vertelde in het interview verder dat hij in Homs de enige priester is en dat er met hem nog 66 christenen in de stad zijn. Hij wil er blijven omdat hij van het land houdt en er voor alle Syriërs wil zijn.

De Syrische catastrofe met meer dan 130.000 doden en miljoenen vluchtelingen is van ongekende omvang. De vluchtelingenproblematiek concentreert zich met name in de omringende landen zoals Turkije, Jordanië en Libanon, waar vluchtelingen in opvangkampen van de Verenigde Naties worden opgevangen.

Kerkelijke organisaties spelen in de humanitaire hulpverlening een belangrijke rol. De kerken hebben hun eigen internationale kanalen voor hulpverlening. Kerk in Aktie, de hulporganisatie van de PKN, biedt humanitaire hulp via Act-Alliance en werkt daarbij samen met het patriarchaat van de Grieks-orthodoxe Kerk in Damascus. In de coördinatie van de hulp van katholieke organisaties speelt Caritas MiddenOosten vanuit Beiroet een centrale rol. De Syrisch-orthodoxe Kerk richt zich onder andere op de hulpverlening aan de Syrisch-orthodoxe kloosters in Turkije en Libanon die vluchtelingenopvang organiseren en coördineren.

Op woensdag 28 mei 2014 vindt van 11.00 tot 16.00 uur in het Syrisch-orthodoxe klooster Sint- Ephrem in Glane (bij Enschede) een bijeenkomst plaats over de rol van de kerken in de humanitaire hulpverlening aan Syrische vluchtelingen. Sprekers uit de regio zullen hun verhaal doen over de humanitaire noodsituatie en hulpverlening. Een van de sprekers is de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Mor Timotheos Samuel Aktaş van Tur Abdin in Turkije. De bijeenkomst wordt afgesloten met een panelgesprek over de mogelijkheden om de hulpverlening vanuit Nederland te vergroten.

De bijeenkomst in Glane vindt plaats onder het auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland en wordt georganiseerd door Kerk in Aktie, de Assyrische Mesopotamische Vereniging en de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Graag opgave vooraf bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene via secretariaat@oecumene.nl

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin