Belgische kardinaal vraagt vergeving voor dopen Joodse kinderen

De aartsbisschop van Mechelen-Mechelen, kardinaal Jozef De Kesel, heeft de Joodse gemeenschap in Brussel om vergeving gevraagd voor het bekeren en dopen van Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Belgische kardinaal deed dat tijdens de herdenking van de razzia door de Duitse bezetters in de Brusselse wijk Marollen.

In de nacht van 3 op 4 september 1942 – nu precies 75 jaar geleden – pakten de Duitsers 718 Joden op in deze wijk. Zij werden allemaal gedeporteerd. Ter nagedachtenis aan deze zwarte gebeurtenis werd het Herschel Grynszpanplein ingewijd, in aanwezigheid van de opperrabbijn van Brussel, de burgemeester en verschillende politici. Herschel Grynszpan woonde in deze Brusselse wijk en pleegde in 1938 een aanslag op een Duitse diplomaat in Parijs. Dat was de aanleiding voor de Kristallnacht, de anti-Joodse pogrom op 9 en 10 november in Duitsland. Kardinaal De Kesel hield een toespraak in de Kapellekerk na een symbolische wandeling waar 400 mensen aan deelnamen.

Ongezonde bekeringsdrang
Kardinaal De Kesel vroeg vergeving voor het stilzwijgen van de Kerk tijdens de bezetting over de Jodenvervolging. Hij wees op de vele christelijke instellingen die meehielpen om onder anderen Joodse kinderen op te vangen, maar plaatste daar wel een kritische kanttekening bij. “Verschillende priesters namen deel aan reddingsacties, soms op gevaar van eigen leven. Sommigen hebben ernaar gestreefd de kinderen op te voeden met respect voor hun Joodse identiteit. Maar we kunnen in geen geval voorbijgaan aan degenen die blijk gaven van een ongezonde bekeringsdrang. Dat gebeurde soms op vraag van de ouders die daarmee – verkeerdelijk – dachten hun kinderen te beschermen. Wij betreuren dit en willen ons hiervoor verontschuldigen”, aldus De Kesel in zijn toespraak. Michel Lussan, lid van de vereniging voor herinnering van de Shoah, sprak van een erg belangrijk signaal: “Het was een eerste officiële erkenning hiervan door de hoogste vertegenwoordiger van de katholieke kerk in België.”

Met dank aan Hendro Munsterman, redacteur Nederlands Dagblad

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *