Alweer crisis?

Toen ik iemand vertelde dat de KRI als thema voor de Dag van het Jodendom had gekozen: Uitweg uit de crisis?’, kreeg ik als reactie: ‘De mensen kunnen het woord ‘crisis’ niet meer horen.’ Een begrijpelijke reactie: Sinds het begin van de bankencrisis zijn wij doodgegooid met dit thema. Bovendien, wij hopen toch met zijn allen dat het einde van de crisis eindelijk in zicht is. Loopt de KRI dan niet het risico dat dit thema als ‘mosterd na de maaltijd’ komt?

Er is nog een andere reden om argwanend te zijn. Wordt de economische crisis, wanneer pastoors, dominees en rabbijnen er over beginnen, niet gebagatelliseerd? Krijgen wij weer te horen dat die crisis eigenlijk wel goed voor ons is of, erger nog, dat het in wezen allemaal onze eigen schuld is?

30 zou er waarschijnlijk geen Tweede wereldoorlog zijn geweest. Zonder die crisis zouden de Joden niet de zondebokken zijn geweest. Zou de sjoa waarschijnlijk niet hebben plaatsgehad.

Er zijn twee redenen om  desondanks voor het thema te kiezen. Om te beginnen wijst niets er op dat dit de laatste crisis zal zijn. De samenleving verandert in een steeds sneller tempo en veranderingen brengen altijd crises met zich mee. Wij zullen dus weerbaarder moeten worden. Hoe houden wij ons staande? En hoe voorkomen wij dat de zwakkeren in de samenleving steeds weer het slachtoffer worden van crises? En dat minderheden als zondebokken worden aangewezen. De KRI is ervan overtuigd dat een aantal Bijbelse waarden die Joden en christenen met elkaar gemeenschappelijk hebben, ons daarbij als kompas dienen.

Gerard Rouwhorst
Voorzitter Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom

 

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *