Nieuwe tentoonstelling ‘lekker joods’ in Joods Historisch Museum

Van kippensoep tot matzes, van kugel met peren tot gefilte fisj: joodse gerechten worden in de hele wereld gegeten. Door de wisselwerking met allerlei culturen is deze keuken heel divers.

Het Joods Historisch Museum presenteert van 21 december 2012 tot en met 5 mei 2013, voor het eerst in Nederland, een tentoonstelling over dit onderwerp: Lekker joods. Een wereld op tafel. Centraal staat een van de belangrijkste aspecten van het joodse leven door de eeuwen heen: eten. Een expositie waar de bezoeker de joodse keuken kan proeven, ontdekken en beleven.

De joodse spijswetten en de diaspora zijn van oudsher bepalend voor de joods-culinaire cultuur. De voorschriften roepen vragen op: Waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met de rituele slacht en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? Op deze vragen en verwante thema’s, zoals de joodse wortels van de Zeeuwse bolus, de New Yorkse bagel en de Surinaamse pom, krijgen bezoekers van het museum antwoord.
De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als drager van geschiedenis, traditie, feest en rituelen. Belangrijke gerechten en ingrediënten komen aan bod. Een unieke verzameling van honderden joodse kookboeken uit de hele wereld neemt een prominente plaats in op de tentoonstelling. Er is keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven, een sjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker. Op vaste dagen en tijdstippen kunnen bezoekers koosjere etenswaar proeven. Daarnaast staan veel gerechten uit de tentoonstelling deze maanden ook op de menukaart van het Museumcafé.

Speciaal voor Lekker joods is een culinair evenementenprogramma ontwikkeld. Zo is er een masterclass kugels maken met Johannes van Dam en een koosjere wijnproeverij in de Portugese Synagoge. Ook zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende ‘eetfilms’ vertoond.

Ter gelegenheid van de expositie geeft het JHM samen met De Kookboekhandel een boekje uit over de Nederlands-joodse keuken, met onder andere veertig recepten en een voorwoord van de bekende kookboekenschrijfster Claudia Roden. Zij opent tevens de tentoonstelling.
Link tentoonstelling bij Joods Historisch Museum

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin