Studiemiddag Religie & geweld

Op 17 januari 2016 besteedt het Bisdom Groningen-Leeuwarden in het kader van de Dag van het Jodendom aandacht aan het thema Religie & geweld. Sprekers zijn bisschop en historicus Mgr. dr. Gerard de Korte, theoloog des Vaderlands, en de (inter)nationaal befaamde socioloog Prof. dr. Abram de Swaan, emeritus hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats in de Synagoge Groningen.

Sinds een aantal jaren wordt op initiatief van de Nederlandse bisschoppen, evenals in vele andere Europese landen, op of rond 17 januari de Dag van het Jodendom gehouden. Hiermee willen zij jaarlijks bijzondere aandacht schenken aan onze ‘oudste broeders en zusters’. Dit jaar is het thema Religie en Geweld. In de media en in maatschappelijke discussies wordt religie steeds vaker geassocieerd met geweld, onderdrukking, intolerantie, en discriminatie. Bijna dagelijks bevestigen en versterken berichten over extremistische vormen van religie (IS, heilige oorlog, etc.) dit negatieve imago. Terugkijkend op een eeuwenoude geschiedenis vormt deze ontwikkeling om meerdere redenen voor de monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam) nog steeds een enorme uitdaging. Hoe moet je bijvoorbeeld als gelovige reageren op de associatie van religie met geweld?
De studiemiddag dient als aanzet tot nadenken en discussie hierover.

De bijeenkomst in de Synagoge Groningen begint op 17 januari 2016 om 14.30 uur. Deelname is gratis; i.v.m. de organisatie wordt u vriendelijk verzocht zich aan te melden. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij het Secretariaat van het Bisdom Groningen-Leeuwarden, Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen, tel. 050-4065888
of via e-mail: l.winter@bisdomgroningenleeuwarden.nl

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *