Jongensbesnijdenis: Joodse gemeenschap Duitsland ontzet over vonnis rechter

28-6-2012

Dieter Graumann, president van de Duitse Centrale Joodse Raad, reageerde fel op de uitspraak van een Keulse rechter in een zaak rond de besnijdenis van een vierjarig moslimjongetje, waarbij complicaties waren opgetreden. De rechter oordeelde dat besnijden van jonge jongens op religieuze gronden mishandeling is, ook al hebben ouders toestemming gegeven voor de ingreep. ‘Het fundamentele recht van een kind op lichamelijke onschendbaarheid weegt zwaarder dan fundamentele rechten van de ouders,’ volgens de rechter. Daarbij wordt de religieuze vrijheid van het kind geschonden omdat het nog niet zelf kan beslissen of het zich wil laten besnijden.

Dieter Graumann noemde de uitspraak van de rechter ‘ongehoord en ongevoelig’. Hij roept de Duitse Bondsdag op helderheid te scheppen ‘om de vrijheid van religie te beschermen tegen aanvallen’; zie de persverklaring van de Zentralrat der Juden in Deutschland.

Ook organisaties van moslims, de Duitse bisschoppen en de Evangelische Kirche reageerden afwijzend op het vonnis.

De discussie speelt ook in Nederland. Vorig jaar riep de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Geneeskunde op het besnijden van jongens te stoppen.

Klik hier voor een bijdrage van Marcel Poorthuis aan de Nederlandse discussie.

 

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin