In memoriam Theo de Kruijf (1928- 2014)

Op woensdag 25 juni 2014 overleed prof. dr. Theo C. de Kruijf. Zijn leven lang heeft hij zich ingezet voor de verbetering in Nederland van de relatie tussen de Katholieke Kerk en het Jodendom. Van 1972-1978 was hij voorzitter van de KRI.

De Kruijf was een van de eersten die een forum schiep voor de dialoog tussen Joden en Christenen. Al voor het verschijnen van de verklaring van Vaticanum II Nostra Aetate – vanaf september 1964 – organiseerde hij op het seminarie Rijsenburg lezingenreeksen op hoog niveau, waar Nederland kennismaakte met hoogleraren als David Flusser en later Shmuel Saffrai. Deze bijeenkomsten stonden aan het begin van intensieve kennisvermeerdering in Nederland over de Joodse wortels van de christelijke cultuur.

Als hoogleraar Exegese van het Nieuwe Testament heeft zijn studenten laten kennismaken met destijds nieuwe, verfrissende perspectieven op de theologie. Daarnaast bleef hij zich inspannen voor verbetering van de relatie tussen kerk en Jodendom. Al omstreeks 1974 – twintig jaar voor het daadwerkelijk gebeurde – pleitte hij voor erkenning van de staat Israël door de Katholieke Kerk, iets dat destijds nog veel tegenstand opriep.

De KRI verliest in Theo de Kruijf een bron van inspiratie en volharding. Wij zijn hem zeer dankbaar.

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *