In Memoriam Jaap Kwaaitaal (1929 – 2016)

Op 23 juli 2016 is emeritus-deken Jaap Kwaaitaal overleden.

Jaap Kwaaitaal bekleedde – naast tal van andere functies – het voorzitterschap van de Katholieke Raad voor Israël (de huidige Raad voor Kerk en Jodendom) / KRI van 1988 tot 2001.“Als christenen moeten wij ons bezinnen op de joodse herkomst van het christelijk geloof. We zouden ons van onze wortels vervreemden wanneer we dat niet zouden doen”. Vanuit dat besef stond Jaap open voor daadwerkelijke steun en aandacht voor de bezinning op de relatie Kerk en joden. Dat kon hij in het bijzonder waar maken in de jaren van zijn voorzitterschap van de KRI.
Jaap toonde zich telkens een pastor/priester, die ook over de grenzen van zijn kerk keek. Hij had uitgesproken meningen over de relatie tussen de R.K. kerk en andere godsdiensten. Als geboren Amsterdammer kende hij de joodse gemeenschap van nabij.De meidagen 1940 met de daarop volgende bezetting en deportatie van de joden zullen hem diep geraakt hebben. In 1986 pleitte hij in een openbrief voor het opnemen van JomHasjoah, de joodse herdenking van de holocaust, in de kerkelijke kalender. Meerdere malen uitte hij zijn ongenoegen over het uitblijven van de erkenning van de staat Israël door het Vaticaan. Jaap Kwaaitaal: “Het is een langdurig proces. We zijn zeer geïsoleerd van het Jodendom opgevoed. Neem alleen al de grote onbekendheid met het feit dat Jezus een jood was. Dat werd je toch nooit verteld”. In catechese, verkondiging en denken was naar de mening van Jaap een ommekeer nodig. De onlosmakelijke relatie van het Nieuwe Testament met het Oude Testament vraagt permanente doordenking. In 1969 werd – zeer tot vreugde van Jaap – het nieuwe leesrooster voor de liturgie geïntroduceerd, zodat iedere zondag en op de weekdagen uit zowel het Oude als Nieuwe Testament zou worden gelezen.
De KRI dankt Jaap voor zijn inspirerende leiding, die mede waarborg is geweest voor de voortzettingvan die bezinning. Op 23 juli is Jaap overleden. De Eucharistieviering ten afscheid en de begrafenis waren op 30 juli te ’s Gravenhage. Ons medeleven gaat uit naar familie en dierbaren.

Namens het bestuur van de KRI,
Prof. Dr. Gerard Rouwhorst

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *