Haat tegen Joden verwerpelijk

In onze Nederlandse samenleving alsook daarbuiten is er – als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas – een toename van uitingen van haat tegen Joden. De R.-K. bisschoppen van Nederland, die haat tegen Joden categorisch verwerpen, zien zich verplicht om opnieuw krachtig elke vorm van antisemitisme te veroordelen. Het mag niet zo zijn dat mensen die (al vele eeuwen) onvervreemdbaar deel uitmaken van onze samenleving zich onveilig en ongewenst voelen. De onvoorstelbare en ten hemel schreiende tragedie van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meer dan duidelijk gemaakt waartoe haat tegen Joden kan leiden.

Voor ons als christenen geldt bovendien dat Joden onze oudere broers en zussen zijn in het geloof in de ene God, Vader en Schepper van alle mensen. De band die wij als Kerk hebben met Joden en het Jodendom is onverbrekelijk en onopgeefbaar. Onze Heer Jezus Christus was een Jood en uit het Joodse volk komen wij christenen voort. Paus Franciscus heeft onlangs niet voor niets gezegd: “Je kunt geen echte christen zijn zonder je Joodse wortels te erkennen” (interview met de Spaanse krant ‘La Vanguardia’).

Wij erkennen het recht van zowel Joden als Palestijnen om veilig en in vrede te kunnen leven in een eigen staat. De huidige oorlog tussen Hamas en Israël en het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn zeer complexe kwesties. Voor een duurzame vrede zien wij het als noodzakelijk dat die Joden en Palestijnen die elkaar bestrijden of als vijanden zien, de strijd beëindigen en met elkaar gaan samenwerken aan de opbouw van landen die vreedzaam met elkaar kunnen leven, tot zegen van de komende generaties en heel de wereld. Wij bidden om de vrede voor het Heilig Land, het Midden-Oosten en heel onze wereld. Tevens bidden wij dat ieder mens zich veilig en gewenst mag weten zowel in ons land als in alle andere landen. Immers, allen – Joden, christenen, moslims en alle mensen – zijn Gods schepselen, door Hem uit liefde tot leven geroepen om met elkaar te leven als Zijn kinderen.

Lees ook de volledige verklaring van de bisschoppen tegen antisemitisme.

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin