Een nieuwe interreligieuze gesprekgroep in het bisdom Groningen Leeuwarden: Kerk en Synagoge

Tijdens zijn jaarlijkse overleg met het bestuur van de Joodse Gemeente Groningen in het rabbinaatshuis naast de synagoge Folkingestraat in het voorjaar van 2013, deed bisschop Mgr. Dr. Gerard de Korte, de suggestie om eens te onderzoeken of er voldoende deelnemers te vinden zouden zijn voor een gespreksgroep, bestaande uit Joodse en katholieke deelnemers.

Dat onderzoek nam natuurlijk enige tijd, maar heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat op 20 oktober jl. in de parochiezaal van de kathedrale kerk aan de Radesingel veertien deelnemers bijeenkwamen om met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen over wat hen op geloofsgebied beweegt en eventueel met zorg vervult. Zo zou het mogelijk moeten worden elkaars motieven beter te begrijpen, eventueel oude vooroordelen op te ruimen en elkaar tot steun te zijn. Voor katholieken komt daar nog bij dat zij veel kunnen opsteken van hun oudere broeders als het gaat om de herbronning van hun eigen geloof.

De samenstelling van de groep (het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap: de Liberaal-Joodse Gemeente Noord-Nederland: de Rooms-Katholieke Kerk) is in een verhouding van 2:1:2.

Na het kennismakingsrondje is besloten voor de eerstvolgende keer het boekje van Pinchas Lapide Hij leerde in hun synagogen (Baarn 1984) te gaan lezen en bespreken. In januari 2014 is de volgende bijeenkomst van deze groep. Deze zal dan plaatsvinden in het rabbinaatshuis. De keer daarop zal dat in de synagoge van Zuidlaren zijn. Het plan is ongeveer eenmaal per kwartaal bijeen te komen. De interreligieuze samenstelling van de groep is wellicht uniek voor Nederland.

 

Arthur van Essen

Deel dit artikel in je netwerk:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin